Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Újudvar szellemi értékei




A helység nevével először 1193-ban találkozunk Ojvduor formában. Az elnevezés egyben magyarázatot is ad keletkezése körülményeire: ezen a helyen valaki új udvart, udvarházat, kúriát alapított.

A középkori latin nyelvű oklevelekben – így 1256-ban – Nova Curia alakban szerepel. 1377-ben Wyoduarnak hívták a községet.

Újudvar azon települések közé tartozik, melyről középkori adatokat közöl Holub József Zala megye története a középkorban című munkájában.

Egy 1236-os oklevél arról ír, hogy itt johannita lovagok rendházat alapítottak. 1259-ben első monostoruk nyomairól kapunk hírt, 1266-ban pedig az újudvari konvent első tevékenységét igazoló oklevelet olvashatjuk. A rendház ténykedése pozitív volt, a település hamarosan vásáros hely lett.
Zala megye kézikönyvéből tudjuk, hogy Újudvar 1381-ig hiteleshelyi feladatokat is ellátott, a következő évben azonban a johanniták elzálogosították a Kanizsaiaknak a területet.

Révai nagy lexikonából megtudhatjuk, hogy 1920-ban 1044 magyar lakta a települést.

A 20. század hatvanas éveiben földrajzi neveit összegyűjtötték.

Az Új magyar lexikon szerint 1960-ban 1266;1972-ben 1120 volt a lakosok száma.

A Magyar nagylexikon szerint a falu lakossága 1990-ben 951 fő, 2001-ben pedig 971 fő volt.

A falu honlapján olvashatunk történetéről, de megtudhatjuk az aktuális közérdekű információkat is.
Kis falunkról olvashatnak angol és német nyelven is.

A régi Zalai Közlönyök digitalizált változataiból kis csokorra valót gyűjtöttünk össze, amelyekben Újudvarról olvashatunk. Ezek a cikkek a Halis István Városi Könyvtár honlapjáról is elérhetők a baloldali menűsorban található Zalai Közlöny archívumban. Ha kedvet kapott a látogató, böngésszen benne kedvére.

S ha friss adatokra van szüksége, látogasson el az Önkormányzatok információs adatbázisába. A honlapon Újudvar elérhetősége, polgármestere, jegyzője és a képviselő testület névsora olvasható a 2006-os adatok alapján.

Ha sikerült felkelteni a látogató érdeklődését keresse meg honlapunkat és ott a tematikus linktárban további érdekességeket olvashat.


Kedves Látogatónk! Amennyiben észrevétele van a honlappal kapcsolatban, kérem, hogy az alábbi címen jelezze:
galerzsebet(kukuc)nagykar(ponthu)
Gál Erzsébet

Insert failed. Could not insert session data.