Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Újudvar természeti értékei



Egyre több fiatal telepedik le a községben, emiatt fokozott igény jelentkezik egy turisztikai centrum kialakítására. Ennek az igénynek a megvalósítására alkalmas hely - festõi környezetben - a volt sípálya szomszédságában lévő hegyi pince, amely kiválóan megfelel vendégház kialakítására. Szálláshelyek létrehozásával lehetőséget adnak zöldtábor megrendezésére, kiránduló iskoláscsoportok fogadására.

A községben a szőlőtermesztés nagy hagyománnyal rendelkezik, ezért a kirándulók körében nagy népszerűségnek örvend az őszi szüret megrendezése.

A hegyi birtok kedvező fekvése, a környező táj páratlan szépsége miatt méltán válik a község lakossága és a környező településekről érkező turisták kedvelt kirándulóhelyévé.




Idegenforgalom szempontjából fontos szerepet tölt be életünkben a falu határában található sípálya.

Az Újudvar melletti erdőségeken keresztülhaladva a védett botanikai és zoologiai értékekkel teli Csibiti-völgybe érünk, ahonnan rövid túrával elérhető a nagybakónaki Kőszikla-szurdok és a frissítő Árpád forrás.
Csibiti-völgy: a 26 hektárt kitevő védett terület botanikai értékei közül kiemelkednek az itt előforduló páfrányfajok, így a pajzsika, hegyi pajzsika stb. Különlegesség a gímpáfrány és a lónyelvű csodabogyó együttes előfordulása. Védett virágos növényei közül említést érdemel az erdei ciklámen, a szártalan kankalin, a már említett csodabogyó, a farkasboroszlán, a pirítógyökér és a zalai bükköny. Az orchideafélék közül a kardos madársisak található meg itt, de nem ritka a széleslevelű nőszőfű és a madárfészek kosbor sem.



Az előforduló zoológiai értékek közül elsősorban a törékeny vagy lábatlan gyík érdemel kiemelést. A völgy alján kialakított mesterséges tó növeli a terület esztétikai értékét.


Ha sikerült felkelteni a látogató érdeklődését keresse meg honlapunkat és ott a tematikus linktárban további érdekességeket olvashat.


Kedves Látogatónk! Amennyiben észrevétele van a honlappal kapcsolatban, kérem, hogy az alábbi címen jelezze:
galerzsebet(kukuc)nagykar(ponthu)
Gál Erzsébet

Insert failed. Could not insert session data.